Bekkenpijn tijdens de zwangerschap
Wij zijn gespecialiseerd en zeer ervaren in zorg rondom zwangerschap bevalling en herstel. Pijn of andere klachten in de omgeving van het bekken komt vaak voor in de zwangerschap.
Herken je deze klachten:
-Pijnklachten in de rug, bilregio, benen, liezen, bekkenbodemgebied of pijn rond het stuitje. (bekkeninstabiliteit)
-Klachten tijdens het uitvoeren van dagelijkse activiteiten bijvoorbeeld met traplopen, wandelen, opstaan vanuit zit, omdraaien in bed of met in en uit de auto stappen.
-En andere onbegrepen pijn (bekkeninstabiliteit/instabiliteit)
Maak dan snel een afpraak!
Bekkenpijn
Pijn bij symfyse (schaambot)
Je voelt de pijn aan de voorkant van je bekken. Soms kan de pijn zelf uitstralen naar de liezen, buik, bil of benen. Als je linker- en rechterhelft van je bekken niet goed kunnen bewegen ten opzichte van elkaar kan je pijn krijgen. Maar het kan ook zijn dat spieren van de lage rug, buik, benen of bekkenbodem te veel spanning hebben. Dit kan dan ook pijn gegeven bij je symfyse.
Lage rugpijn
Som kan je gehele onderrug tot aan de stuitpijn geven. Maar vaak zit de pijn links of recht bij het SI. Het kan ook zo zijn dat je een strakke band gevoel hebt onderin de lage rug. Deze pijn kan door verschillende factoren ontstaan. De spieren, bijvoorbeeld de dwarse buikspieren, kunnen niet sterk genoeg zijn om goed te kunnen ondersteunen. Hierdoor kan er compensatie pijn ontstaan. Ook andere spieren rondom het bekken kunnen niet sterk genoeg zijn. Hierdoor moeten andere spieren harder werken. Denk bijvoorbeeld aan de bekkenbodem. Deze spieren worden dan overbelast en geven uitstralende pijn. De pijn kan zelfs gevoeld worden naar benen liezen en buik.
Pijn rondom het stuitje
Je stuitje dat onder je sacrum(heiligbeen) zit kan ook pijn geven. Deze vorm van bekkenpijn wordt soms erger als je moe bent. Een tijdje zitten op een harde ondergrond of tijdens schokkerige bewegingen (op de zadel met fietsen of in de auto over drempels rijden) kunnen ook meer pijnklachten geven aan de stuit. Op dat moment wordt de druk op het stuitje verhoogd. Bij te veel spanning in de bekkenbodem trekt deze ook aan de stuit. Dit geeft ook pijn.
Bekken (bodem) klachten in zwangerschap
Zwangerschaps gerelateerd klachten in bekkenbodem kunnen ook zijn:
– Ongewild urineverlies en urine incontinentie
– Niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten
– Moeilijk kunnen plassen/poepen
– Moeizaam kwijt kunnen van urine en/of ontlasting
– Zwaar en drukkend gevoel in de onderbuik
– Balgevoel in de vagina of in de anus
Veel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap last van ongewild urineverlies.
Een oorzaak kan zijn:
-Door meer druk op de bekkenbodem en blaas. Je kindje neemt steeds meer plek in en duwt tegen je blaas, waardoor deze minder ruimte heeft en sneller vol zit. Door de hogere druk kan ongewild urineverlies optreden.
-Minder sterke bekkenbodem. Doordat je kindje groeit moet je bekkenbodem ook harder werken. Deze kan dan soms de extra buikdruk bij lachen niezen bukken en tillen niet meer aan waardoor er verlies op kan treden.
-Zwangerschapshormonen, zoals relaxine, maken dat de spieren van je bekkenbodem en rondom je vagina wat slapper worden. Je baby moet er straks namelijk doorheen. Het nadeel is dat de onderactieve bekkenbodem soms niet meer sterk genoeg zijn om je continent te houden.
Luister naar je lichaam. Heb je naast urineverlies ook andere klachten? Heb je het gevoel dat je een blaasontsteking hebt? Neem dan altijd contact op met je verloskundige of huisarts.
We begeleiden je bij klachten tijdens de zwangerschap, geven tips adviezen en oefeningen rondom de bevalling en werken samen aan je herstel. Bovendien zijn we onderdeel van de vrouwencentrum waardoor we alle disciplines onder één dak hebben. Dit geeft ons de kans om multidisciplinair samen te werken. Daarnaast is onze locatie tegenover het ziekenhuis Sint Jansdal wat ook korte lijntjes biedt met de specialisten..
Postpartum consult
Ben je onlangs bevallen en benieuwd hoe je bekken en bekkenbodem na de bevalling functioneren? Wil je advies wat je zelf kunt doen om snel te herstellen? Wil je weten of je meer kans hebt op klachten van de bekkenbodem), zoals urine- of ontlastingsverlies, verzakking en/of bekkenpijn, op latere leeftijd? Dan is er speciaal voor jou de postpartum consult (Bekken Bodemconsult)
Wat kan je verwachten van een consult?
Wij doen een uitgebreide anamnese naar jou klachten/vragen. Vragen kunnen zijn:
-Hoe is het nu met de functie van mijn bekkenbodem na de bevalling?
-Doe ik de bekkenbodemoefeningen goed?
-Hoe functioneert mijn bekken nu na de bevalling?
-Vragen over het opbouwen van de oefeningen, dagelijkse activiteiten, sporten, werkhervatting en dergelijke.
-Vragen over het plassen, ontlasten, toiletadviezen, verzakkingsgevoel, seksualiteit, lage rug- en bekkenklachten.
Om antwoord te kunnen geven op je vragen zal doorgevraagd worden naar de aanwezige risicofactoren en zal een lichamelijk onderzoek worden uitgevoerd. Dit kan bestaan uit:
-Houdings- en bewegingsonderzoek van het bekkenpijn
-Onderzoek van de bekkenbodem spieren (eventueel inwendig)
Verder:
Wij beantwoorden al je vragen, je krijgt tips en adviezen en je hoeft geen verdere afspraak meer te maken.
Adviezen voor leefstijl- en oefeningen naar jou hulpvraag. Je kan dan kiezen om dit zelfstandig of onder begeleiding te doen.
Je krijgt het advies om een vervolgafspraak te maken voor een behandeling (en eventueel vervolgonderzoek).
Soms kunnen we je ook advies geven om een afspraak te maken met je huisarts of specialist.
Sectio (keizersnee)
Ben je bevallen doormiddel van een sectio, dan kan je klachten hebben/krijgen van onder andere je litteken. In het herstel proces kunnen onderhuids (niet) zichtbare verklevingen ontstaan. Het kan voelen of het littelen naar binnen wordt getrokken/ doof aanvoelen of je de controle over de buik en bekkenbodemspieren kwijt raakt. Rondom het litteken kan je ook oedeem (vocht) ontwikkelen.
Klachten ter gevolg van litteken kunnen zijn: pijn aan schaamlippen, pijn bij gemeenschap, controle verlies van buikspieren, ongewild urine verlies, lagen rug en bekkenpijn, gevoelloosheid rondom het litteken, darmklachten of een verharding van het litteken.
Wil je advies of behandeld worden tav litteken, neem contact met ons op.
Diastase
Ben je bevallen en denk je een diastase te hebben? Iedereen heeft postpartum een diastase. Het herstel hiervan mag wel een jaar duren.
Een diastase ontwikkel je in je zwangerschap doordat het bindweefsel tussen de rechte buikspieren wordt opgerekt, Het creëert daardoor extra ruimte voor je kindje. Postpartum moet het bindweefsel weer herstellen tussen de rechte buikspieren. Als deze ruimte nog te breed is kan dit klachten geven.
Denk hierbij aan: bekkenbodem klachten, pijn aan de buik bij inspanning, bolling en puntvorming van de buik bij inspanning, klachten aan het SI gewicht of verminderde stabiliteit.
Kom langs om je diastase te laten op meten,. Dit doen wij op de meest betrouwbare manier met echografie. Wij kunnen de diastase behandelen dmv tape technieken en gerichte oefeningen. Wij begeleiden je bij het herstel en adviseren je bij je opbouw hiervan.