Meteen naar de inhoud
Bekkenpijn (bekkeninstabiliteit)

Je kan de pijn bij het SI gewricht (laag onderin de rug) voelen. Soms kan de pijn zelf uitstralen naar de liezen, buik, bil of benen. Als je linker- en rechterhelft van je bekken niet goed kunnen bewegen ten opzichte van elkaar kan je pijn krijgen. Maar het kan ook zijn dat spieren van de lage rug, buik, benen of bekkenbodem te veel spanning hebben. Dit kan dan ook pijn gegeven bij je symfyse (schaambot) Zowel mannen als vrouwen kunnen bekkenpijn hebben.

Lage rugpijn

Som kan je gehele onderrug pijnklachten geven. Maar vaak zit de pijn links of recht bij het SI gewricht. Het kan ook zo zijn dat je een strakke band gevoel hebt onderin de lage rug. Deze pijn kan door verschillende factoren ontstaan. Spieren kunnen niet sterk genoeg zijn (verminderde stabiliteit). Hierdoor kan er compensatie pijn ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan de bekkenbodem. Deze spieren worden dan overbelast en geven uitstralende pijn. Maar ook trauma’s (als vallen) langdure statische houdingen en spannings klachten kunnen rugpijn geven.

Pijn rondom het stuitje

Je stuitje kan ook pijn geven. Zitten op een harde ondergrond of tijdens schokkerige bewegingen (op de zadel met fietsen of in de auto over drempels rijden) kunnen ook meer pijnklachten geven aan de stuit.  Op dat moment wordt de druk op het stuitje verhoogd. Bij te veel spanning in de bekkenbodem trekt deze ook aan de stuit. Dit geeft ook pijn.

Pijn in de onderbuik

Bekende pijn! De oorzaak is divers. De pijn kan voortkomend uit disfunctioneren van organen, denk bijvoorbeeld aan obstipatie of diarree klachten of blaasontstekingen maar kan ook komen uit je bekkenbodem of uit romp spieren door een te veel aan spanning of een verminderde stabiliteit. Maak een afspraak met je huisarts als je je zorgen maakt.

Pijn bij vrijen

Ervaart u pijn bij het vrijen, penetreren/stoten of na het vrijen dan heeft u mogelijk een overactieve bekkenbodem. Dat betekend dat er te veel spierspanning zit in de bekkenbodem spieren. Met de juiste tips, adviezen en oefeningen kunnen wij met jou deze klachten verminderen.

Pijn in de vagina is een veel voorkomende klacht. De pijn kan bestaan uit krampen of juist een zeurende pijn. De pijn kan branderige of juist stekende pijn zijn. Het is erg vervelend om pijn te hebben op een intieme plaats. Bovendien heeft pijn rond de vagina een negatieve invloed op je kwaliteit van leven.

Vaginisme Primair en secundair vaginisme

Er zijn 2 soorten vaginisme: primair en van secundair vaginisme. Bij primair vaginisme heb je al van jongs af aan vaginistische klachten. Het is jou nog nooit gelukt om een tampon of vinger naar binnen te brengen. Ook penetratie of het inbrengen van een speculum bij inwendig onderzoek was altijd al onmogelijk.

Bij secundair vaginisme is jouw vaginistische reactie pas later ontstaan. Eerst kon je wel tampons inbrengen en was pijnloze penetratie mogelijk.

Verschil vaginisme en dyspareunie

Wanneer je last hebt van dyspareunie is het soms wel mogelijk om gemeenschap te hebben. Je hebt echter erg veel pijn. Soms kan dyspareunie tot vaginisme leiden. Door de (angst voor) pijn span je je spieren rondom je vagina aan en lukt het niet om met je partner naar bed te gaan.

Ook klachten rond de huid van de vagina kunnen pijnklachten veroorzaken. Denk hierbij aan: eczeem, lichen, schimmelinfecties, SOA’s, ontstekingen of spataderen.