Ga naar de inhoud
– Kinderbekkenfysiotherapie

De bekkenbodem is een spierlaag aan de onderkant van het bekken. Deze speelt een belangrijke rol bij het plassen en poepen. Wanneer de controle over deze spiergroep bij kinderen niet optimaal is, kan er sprake zijn van een te hoge of te lage spierspanning. Dit kan leiden tot verschillende klachten. 

Ook kunnen door traumatische ervaringen en/of operatie in het buik en bekkengebied zorgen voor klachten. Heeft jouw kind problemen met plassen, poepen of veel last van buikpijn? 

Herken je deze klachten bij je kind?
  • Urine incontinentie
  • Bedplassen
  • Erg vaak moeten plassen
  • Blaasontstekingen
  • Verlies van ontlasting, poep vegen in de onderbroek
  • Angst om te plassen of te poepen
  • Obstipatie
  • Diarree
  • Buikpijn, verminderde eetlust, lusteloosheid
  • Problemen op gebied van seksualiteit (adolescenten)

Wist je dat dit voorkomt bij 7-8 % van de schoolgaande kinderen? De kinderbekkenfysiotherapeut kan jullie helpen.

Kinderbekkenfysiotherapie (KBF) is een aanvullende Post Hbo-opleiding voor geregistreerde kinderfysiotherapeuten en / of geregistreerde bekkenfysiotherapeuten. De kinderbekkenfysiotherapeut richt zich op problemen rond buik, bekken en bekkenbodem bij kinderen tussen de 3 en 18 jaar. Het gaat hierbij meestal om kinderen met buikpijnklachten, plas- of ontlastingsproblemen. Deze klachten kunnen van grote invloed zijn op het leven van je kind en je gezin.

Hoe ziet de intake eruit?  

Tijdens de eerste behandeling zal ik een uitgebreide anamnese bij jullie afnemen om de klachten te inventariseren. Na het intakegesprek zal er een lichamelijk onderzoek gedaan worden. Hierbij wordt zowel gekeken naar de algemene motoriek van je kind als naar de functie van de bekkenbodemspieren. Daarnaast kan middels een poep- en/of plasdagboek meer inzicht worden verkregen.

De behandeling

Aan de hand van de intake, poep – en plasdagboeken en het uitgebreide onderzoek zal ik de klachten van je kind in kaart brengen en beoordelen of een behandeling zinvol kan zijn. Er wordt samen met jullie een behandelplan opgesteld.

Behandeling bij kinderen met plas- en poep problemen kan bestaan uit:

  • Uitleg over de klachten: Wat is er aan de hand en hoe is het ontstaan?
  • Uitleg over plassen en poepen en over oorzaak van het probleem. (we maken hierbij gebruik van kindvriendelijk materiaal)
  • Uitleg over het juiste toiletgedrag en de juiste toilethouding.
  • Adviezen over eten, drinken en bewegen.
  • Oefeningen om de bekkenbodemspieren te leren aanspannen en ontspannen.
  • Oefeningen om op de juiste manier te leren plassen en poepen.
  • Ademhalings- en ontspanningsoefeningen
Afspraak maken?

Soms is er sprake van een verwijzing door een huisarts, kinderarts of specialist. Een verwijzing is niet noodzakelijk. Jullie zijn ook welkom zonder verwijzing.

Carina onze zeer ervaren en deskundige kinderbekkenfysiotherapeut begeleid jullie graag.

Bij de behandeling wordt nauw samengewerkt met andere disciplines zoals de huisartsen, kinderartsen, urologen, gynaecologen, maag-leven-darm artsen, seksuologen, internisten, psychologen.

– Kinder Manueel Therapie

HCFS-Hoog cervicale Functie Stoornissen bij je baby heette vroeger het KISS-Syndroom.

Hoe herken je HCFS-Hoog cervicale Functie Stoortnissen?

Herken je een of meerdere van deze symptomen bij je baby?

Heeft je baby zijn hoofd steeds naar dezelfde kant gedraaid? Over-strekt je baby veel en is het onrustig of ontroostbaar? Slaapt je baby niet goed? Is er een afplatting van het hoofd te zien of staat het nekje wat scheef? Ligt je baby in de vorm van een banaan?

Deze klachten zijn bekend voor de kinder manueel therapeut en gelukkig goed te behandelen. Door de bevalling kan het soms zo zijn dat het nekje van je baby niet goed kan bewegen. Dit heette eerst KISS syndroom, maar tegenwoordig nomen we dit HCFS-Hoog cervicale Functie Stoornissen. Een hoog cervicale functie stoornis (hoog gelegen in het nekje beweegt het niet goed) Misschien zit er een blokkade (bewegen de werven t.o.v. elkaar niet goed)of zit er een hoge spierspanning. Hierdoor kan er een voorkeurshouding ontstaan. Je baby vindt het namelijk niet fijn om de kant op te bewegen waar het vast zit. Dit geeft namelijk pijn. Door de voorkeurshouding kan er een afplatting van het hoofd ontstaan. Dit heet derfomatieve plagiocephalie.

Hoe ziet de behandeling er uit?

Tijdens de behandeling beoordelen we eerst of het nekje vast zit. Daarna behandelen we met speciale technieken waardoor de bewegingsmogelijkheden verbeteren. Er worden rustige mobilisaties gegeven. Natuurlijk krijg je ook hanterings adviezen en oefeningen mee voor thuis. Tijdens de behandeling wordt er ook beoordeeld of kinderfysiotherapie ook ingezet moet worden. We werken nauw met de kinderfysiotherapeut, huisarts en kinderarts samen.

De behandelmethode is absoluut veilig. Vanaf 2006 behandelen Nederlandse Kinder-manueel therapeuten (uit het EWMM-register)baby’s. Uit onderzoeken is gebleken dan er tussen 2006 en 2018 wel 304530 behandelingen zijn geweest waarbij er geen complicaties zijn opgetreden.

Gemiddeld zijn er 3 behandelingen nodig om de mobiliteit te herstellen, maar vaak zien we na de eerste behandeling al verbetering.

Afspraak maken?

Heb je vragen of Kinder Manuele therapie wat voor jouw baby zou kunnen betekenen? Stuur vrijblijvend een mail of bel zodat we samen kunnen kijken hoe we jullie kunnen helpen of plan online een afspraak in.

Accordeon titel 1

Dit is een plaatshouder tab inhoud. Het is belangrijk om de benodigde informatie in het blok te hebben, maar in dit stadium is het slechts een plaatshouder om je te helpen visualiseren hoe de inhoud wordt weergegeven. Voel je vrij om dit te bewerken met je werkelijke inhoud.

Accordeon titel 2

Dit is een plaatshouder tab inhoud. Het is belangrijk om de benodigde informatie in het blok te hebben, maar in dit stadium is het slechts een plaatshouder om je te helpen visualiseren hoe de inhoud wordt weergegeven. Voel je vrij om dit te bewerken met je werkelijke inhoud.