Ga naar de inhoud
Ongewild urineverlies/urine incontinentie 

Urine wordt geproduceerd door je nieren. Via de urineleiders wordt de urine vervoerd naar de blaas. Als de blaas vol is, krijg je aandrang. Bij het plassen, ontspant de bekkenbodemspier en spant blaas zich aan. Vervolgens stroomt via de plasbuis je urine naar buiten.

Er zijn verschillende vormen van incontinentie: urge-incontinentie en stressincontinentie. Soms komen beide vormen tegelijk voor, dan is sprake van gemengde incontinentie.

Urge-incontinentie

Bij urge-incontinentie verlies je urine op het moment dat je aandrang voelt, bijvoorbeeld als je op weg bent naar het toilet. Bij deze vorm heb je een overprikkelde blaas. Hierdoor spant de blaas aan wanneer die niet nodig is. De bekkenbodemspieren kunnen dit dan niet tegenhouden.

Stressincontinentie

Bij stressincontinentie verlies je urine bij activiteiten die de druk in de buik verhogen, zoals hoesten, niezen, lachen, bukken, tillen of springen. Beide vormen van incontinentie kunnen ook voorkomen. Luister naar je lichaam. Heb je naast urineverlies ook andere klachten? Heb je het gevoel dat je een blaasontsteking hebt? Neem dan altijd contact op met je huisarts.

Ongewild verlies van ontlasting 

Ongewild verlies van windjes/scheetjes of ongewild verlies ontlasting. Zeker 1 op de 10 mensen krijgt in hun leven hier een keer last van. Soms verdwijnt het vanzelf of blijft het probleem beperkt tot kleine windjes of vegen ontlasting (remspoor). Het kan ook aanhouden of zelfs verergeren en leiden tot continue windjes, andere mensen die het opvalt en ruiken of een grotere hoeveelheid (harde of zachte) verlies. Hoe eerder u start met het gecontroleerd en onder begeleiding trainen van uw bekkenbodemspieren hoe beter. Bij de volgende (startende) klachten kunnen wij vaak goed helpen en adviseren.

  • Het niet kunnen ophouden van ontlasting bij aandrang
  • Ongewild en/of ongemerkt verlies van ontlasting
  • Geen aandranggevoel van ontlasting (niet “moeten” poepen)
  • Verlies van kleine beetjes slijm uit de anus
  • Pijn, jeuk en een geïrriteerde huid bij de anus
  • Geen controle hebben over winden en scheetjes laten
  • Gevoelens van schaamte als gevolg van vieze luchtjes en angst voor ongelukjes.

Bij ontlastingsverlies is vaak sprake van een combinatie van verschillende oorzaken die leiden tot het verlies van de controle. Meest voorkomende oorzaken zijn:

Spierschade: Met spierschade bedoelen we het onvermogen om de buitenste anale kringspier en de bekkenbodemspieren bewust en onbewust te kunnen aanspannen en ontspannen. Normaal gesproken doe je dit volledig onbewust. Beschadiging van de anale kringspier kan ontstaan na een operatie, als gevolg van een ongeval of na seksuele trauma’s. Maar ook een langdurige verstopping (obstipatie) of ouderdom kan zorgen voor spierbeschadiging. 

Obstipatie: Met obstipatie bedoelen we een verstopping waardoor je niet meer kunt poepen. Bij langdurige verstopping kan je dunne ontlasting langs de harde ontlasting verliezen . Dit wordt ook wel overloopdiarree of, paradoxale diarree genoemd. Je merkt dit als eerst door vegen of een remspoor in je onderbroek. Waarschijnlijk heb je ook last van buikpijn en krampen.

Overactieve bekkenbodem: Bij een overactieve bekkenbodem zijn de bekkenbodemspieren en de inwendige sluitspier van de anus te gespannen. Het is dan veel moeilijker om de ontlasting kwijt te raken door te poepen. Hierdoor kan ook weer langdurige verstopping en vervolgens ook overloopdiarree ontstaan.

Zenuwschade: Zenuwen sturen de kringspier en de bekkenbodemspieren aan. Een langdurige verstopping (obstipatie), een operatie en  ouderdom kunnen deze zenuwen beschadigen. Door deze beschadiging werken de spieren minder goed en is gerichte en begeleide spiertraining sterk aan te raden.

Ouderdom: Als we ouder worden verzwakken van nature de spieren en het weefsel in  het rectum en de anus. Verslapping van de spieren kan leiden tot een verzakking van de endeldarm en ontlastingsverlies. Hierdoor lukt het niet tijdens het poepen om de endeldarm goed te legen. In de verzakking van de endeldarm blijft nog iets achter. Vervolgens verliest u dat ongemerkt tijdens uw dagelijkse activiteiten.

Darmontsteking: Door een darmontsteking zwelt het slijmvlies van de darmen. Dit versterkt het aandranggevoel waardoor het vaak lastig om de ontlasting op te houden. Bij een darmontsteking denken we onder andere aan de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa of proctitis. 

Wij weten dat het verlies van ontlasting voor veel mensen een lastig onderwerp is om over te praten. Veel van onze patiënten geven dit aan en wij luisteren daarom zo goed mogelijk.. Als je op dit moment last hebt van een van de bovengenoemde klachten kunt u dit ook eerst bespreken met de huisarts en hem of haar vragen of een intake bij ons in het bekkenzorgcentrum zin heeft. Je kunt echter ook direct zonder verwijzing bij ons terecht.

Niet te onderdrukken aandrang en vaak plassen  

De blaas leegt zich voor nagenoeg 100% met plassen. Er mag 10-15 ml achterblijven. Het plassen begint met het ontspannen van de bekkenbodem, daarna ontspant de sluitspier van de urinebuis zich en trekt de blaas samen. Een ontspannen en goede toilethouding is belangrijk voor een goede blaaslediging. Ga niet persen bij het plassen en ga ook niet aanspannen (vroegere stippeltjes plassen) Dit beïnvloedt het continentiemechanisme.

Bij het vaak moeten plassen (frequentie) ligt het probleem vaak  in het functioneren van de blaas. De blaas trekt zich te vaak en te heftig samen waardoor er een niet te onderdrukken aandrang tot plassen ontstaat. Elk half uur is niet ongebruikelijk. Soms is de aandrang zo sterk of plotseling dat je het toilet niet kan halen. Verandering van lichaamshouding, lopen of het horen van stromend water veroorzaakt vaak ook heftigere aandrang. Ook de bekkenbodem kan deze trigger geven. Bij te veel spanning in de bekkenbodem kan dit ook de blaas activeren. Soms moet je ook ’s nachts vaak naar het toilet (nycturie). Ook dit kunnen wij behandelen.

Urineretentie

Dit is geen vorm van urineverlies, maar dat er urine achterblijft in de blaas na het plassen. Urine kan achterblijven in de blaas doordat de blaas niet genoeg samentrekt. Ook bekkenbodemspieren kunnen niet goed ontspannen of een combinatie van beide. Urineretentie kan vaak leiden tot veelvuldig terugkerende blaasontstekingen.

Moeilijk kunnen plassen

Als de bekkenbodemspieren te gespannen zijn dan spreken we over een overactieve bekkenbodem. Een ontspannen en goede toilethouding is belangrijk voor een goede blaaslediging. Zijn de bekkenbodemspieren te gespannen dan duurt het even voordat de plas op gang komt of het duurt langer.

Moeilijk kunnen poepen/obstipatie

Met obstipatie bedoelen we een verstopping waardoor u niet meer kunt poepen. Bij langdurige verstopping kan dunne ontlasting langs de harde ontlasting in de endeldarm weglekken. Dit wordt ook wel overloopdiarree of, paradoxale diarree genoemd. U merkt dit als eerst door vegen of een remspoor in uw onderbroek. Waarschijnlijk heeft u ook last van buikpijn en krampen. Hoe langer u hiermee doorloopt hoe erger het wordt.

Pijnklachten bekken(bodem)

Je voelt de pijn aan de voorkant van je bekken. Soms kan de pijn zelf uitstralen naar de liezen, buik, bil of benen. Als je linker- en rechterhelft van je bekken niet goed kunnen bewegen ten opzichte van elkaar kan je pijn krijgen. Maar het kan ook zijn dat spieren van de lage rug, buik, benen of bekkenbodem te veel spanning hebben. Dit kan dan ook pijn gegeven bij je symfyse (schaambot) Zowel mannen als vrouwen kunnen bekkenpijn hebben.

Lage rugpijn

Som kan je gehele onderrug pijnklachten geven. Maar vaak zit de pijn links of recht bij het SI gewricht. Het kan ook zo zijn dat je een strakke band gevoel hebt onderin de lage rug. Deze pijn kan door verschillende factoren ontstaan. Spieren kunnen niet sterk genoeg zijn (verminderde stabiliteit). Hierdoor kan er compensatie pijn ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan de bekkenbodem. Deze spieren worden dan overbelast en geven uitstralende pijn. De pijn kan zelfs gevoeld worden naar benen, liezen en buik maar ook bij mannen naar het scrotum (ballen pijn). Maar ook trauma’s (als vallen) langdurige statische houdingen en spanningsklachten kunnen rugpijn geven.

Pijn rondom het stuitje

Je stuitje kan ook pijn geven. Zitten op een harde ondergrond of tijdens schokkerige bewegingen (op de zadel met fietsen of in de auto over drempels rijden) kunnen ook meer pijnklachten geven aan de stuit.  Op dat moment wordt de druk op het stuitje verhoogd. Bij te veel spanning in de bekkenbodem trekt deze ook aan de stuit. Dit geeft ook pijn.

Pijn in de onderbuik

Bekende pijn! De oorzaak is divers. De pijn kan voortkomend uit disfunctioneren van organen, denk bijvoorbeeld aan obstipatie of diarree klachten of blaasontstekingen maar kan ook komen uit je bekkenbodem of uit romp spieren door een te veel aan spanning of een verminderde stabiliteit. Maak een afspraak met je huisarts als je je zorgen maakt over de buikpijn.

Prostaat

Heb je onlangs een prostaat ingreep gehad of staat er binnenkort een gepland dan helpen wij je graag met de begeleiding voor en/of na prostaatbehandeling. Voor de ingreep kunnen we al veel informatie geven over de eventuele klachten na deze ingreep. Tijdens de therapie kunnen we de bekkenbodemmusculatuur bewust leren aansturen en zo op de conditie en kracht van de bekkenbodem spieren op te  trainen. Als er na de prostaat ingreep snel wordt gestart met de  training van de bekkenbodemspieren en blaas, zal mogelijk de periode van urineverlies aanmerkelijk verkorten. Tijdens het genezingsproces is het belangrijk om de bekkenbodemspier in een zo’n optimaal mogelijke conditie te krijgen en te trainen op kracht, uithoudingsvermogen, reactiesnelheid en ontspanning om zo ongewenst urineverlies te voorkomen.