Meteen naar de inhoud
Pijnklachten bekken(bodem)

Je voelt de pijn aan de voorkant van je bekken. Soms kan de pijn zelf uitstralen naar de liezen, buik, bil of benen. Als je linker- en rechterhelft van je bekken niet goed kunnen bewegen ten opzichte van elkaar kan je pijn krijgen. Maar het kan ook zijn dat spieren van de lage rug, buik, benen of bekkenbodem te veel spanning hebben. Dit kan dan ook pijn gegeven bij je symfyse (schaambot) Zowel mannen als vrouwen kunnen bekkenpijn hebben.

Lage rugpijn

Som kan je gehele onderrug pijnklachten geven. Maar vaak zit de pijn links of recht bij het SI gewricht. Het kan ook zo zijn dat je een strakke band gevoel hebt onderin de lage rug. Deze pijn kan door verschillende factoren ontstaan. Spieren kunnen niet sterk genoeg zijn (verminderde stabiliteit). Hierdoor kan er compensatie pijn ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan de bekkenbodem. Deze spieren worden dan overbelast en geven uitstralende pijn. De pijn kan zelfs gevoeld worden naar benen, liezen en buik maar ook bij mannen naar het scrotum (ballen pijn). Maar ook trauma’s (als vallen) langdurige statische houdingen en spanningsklachten kunnen rugpijn geven.

Pijn rondom het stuitje

Je stuitje kan ook pijn geven. Zitten op een harde ondergrond of tijdens schokkerige bewegingen (op de zadel met fietsen of in de auto over drempels rijden) kunnen ook meer pijnklachten geven aan de stuit.  Op dat moment wordt de druk op het stuitje verhoogd. Bij te veel spanning in de bekkenbodem trekt deze ook aan de stuit. Dit geeft ook pijn.

Pijn in de onderbuik

Bekende pijn! De oorzaak is divers. De pijn kan voortkomend uit disfunctioneren van organen, denk bijvoorbeeld aan obstipatie of diarree klachten of blaasontstekingen maar kan ook komen uit je bekkenbodem of uit romp spieren door een te veel aan spanning of een verminderde stabiliteit. Maak een afspraak met je huisarts als je je zorgen maakt over de buikpijn.

Prostaat

Heb je onlangs een prostaat ingreep gehad of staat er binnenkort een gepland dan helpen wij je graag met de begeleiding voor en/of na prostaatbehandeling. Voor de ingreep kunnen we al veel informatie geven over de eventuele klachten na deze ingreep. Tijdens de therapie kunnen we de bekkenbodemmusculatuur bewust leren aansturen en zo op de conditie en kracht van de bekkenbodem spieren op te  trainen. Als er na de prostaat ingreep snel wordt gestart met de  training van de bekkenbodemspieren en blaas, zal mogelijk de periode van urineverlies aanmerkelijk verkorten. Tijdens het genezingsproces is het belangrijk om de bekkenbodemspier in een zo’n optimaal mogelijke conditie te krijgen en te trainen op kracht, uithoudingsvermogen, reactiesnelheid en ontspanning om zo ongewenst urineverlies te voorkomen.